Koulier opět vyrábí skleněné vánoční ozdoby!

Vánoce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2021 8:32

Na Chrudimsku vznikl nový podnik Koulier na výrobu foukaných a ručně zdobených vánočních ozdob. S krátkou přestávkou tak pokračuje tradiční činnost místních sklářů a kreslířek, když byla na jaře uzavřena poslední výrobna ozdob v okrese v Horním Bradle. Právě její zaměstnanci, kteří skončili na úřadu práce, do nového podniku z velké část přešli.

"Uvědomovala jsem si, že pokud rozhodnutí to spustit nepadne velmi rychle, s každým dalším měsícem je čím dál menší šance dát lidi dohromady. Nejcennější je lidská zkušenost, a kdyby určitá specifická dovednost chyběla, už to nenavážeme," řekla ČTK spolumajitelka a obchodní ředitelka firmy Kateřina Šrámková.

Sama má k vánočním ozdobám velmi blízko. Na zámku Loučeň na Nymbursku už několik let představuje vánoční tradice s projektem Příběh vánočního stromečku. V každé komnatě bývá instalován ozdobený stromek, návštěvníci se také dozvídají podrobnosti o historii zdobení a původu zvyku. "Vždy jsem chtěla, aby to, co se tam použije, bylo z Čech a nepocházelo z Číny a zahraničí," uvedla Šrámková.

Pro nový podnik využila s manželem budovu v Oflendě, části obce Mrákotín, kde dříve měli truhlárnu. Ta se shodou okolností před dvěma lety přestěhovala do větších prostor. Vznik výrobny byl velmi rychlý. V květnu Šrámkovi zjistili, že pracovníci bývalé výrobny v Horním Bradle jsou nezaměstnaní, v září už začali pracovat. Získali i zkušenou dřívější vedoucí výroby, která jim byla oporou v začátcích činnosti. V současnosti v Oflendě zaměstnávají 15 lidí, do konce roku jich bude o pět víc. "Měli jsme volné prostory, nějaké podnikatelské zkušenosti a také chuť zkusit něco jiného v pocovidovém období. Všichni jsme byli unavení vším tím negativním a vánoční ozdoby jsou pro mne velmi pozitivní věc," popisuje Šrámková.

Koulier vyrábí foukané a ručně zdobené ozdoby všemožných tvarů, velikostí, barev a dekorů. Vychází z tradičních forem a někdy tvoří i ucelené tematické kolekce. Inspirovaly se například oblíbenou vánoční pohádkou Popelka, v kolekci Vlastenecké perníčky zase ozdoby mají tvar klasických perníčků a jsou vyvedené v červené, modré a bílé barvě. V nabídce jsou i soubory Zvonky štěstí nebo Bílé zlato.

Témata: Vánoce