Horolezci v Pákistánu mají potíže: Pojišťovna řekla, jak to bude s účty za záchranu!

Pákistán

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. září 2021 12:30

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila dnes ČTK mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.

Uniqa případ došetřovala ve spojení s pákistánskými místními úřady a ministerstvem zahraničí, uvedla mluvčí. "Na základě poskytnutých oficiálních vyjádření k okolnostem případu můžeme potvrdit naše stanovisko, že událost nesplňuje podmínky pro vznik pojistné události a výplatu pojistného plnění," doplnila.

Horolezci podle Svobodové porušili podmínky pojištění tím, že zdolávali horu v oblasti nedoporučené ministerstvem zahraničí pro cestování českých občanů a zároveň porušili místní pravidla pro výstup na horu Rakapoši. "Obě tyto okolnosti jsou v rozporu s výslovnými podmínkami sjednaného pojištění," podotkla mluvčí. Jeden z horolezců Jakub Vlček v minulém týdnu ČTK řekl, že požádali o povolení k výstupu v dostatečném předstihu, kvůli komplikacím ho však neměli potvrzené včas. Vlček také řekl, že úmysl jít nahoru úřadům sdělili.

Pojišťovna Uniqa podle své mluvčí zaplatí pákistánské straně první záchranný vzlet vrtulníku, jak garantovala v situaci, v níž šlo o záchranu lidských životů a která nesnesla odklad zjišťováním podrobností. Ještě před dalšími záchrannými lety ale pojišťovna pákistánské úřady informovala, že další platby nebudou možné. "Na základě toho je Uniqa podle pojistných podmínek oprávněna částku uhrazenou za první záchrannou misi zpětně vymáhat po českých horolezcích," doplnila Svobodová.

Vrtulník pákistánské armády snesl Vlčka, jeho českého kolegu Petra Macka a jednoho pákistánského horolezce z hory Rakapoši ráno 15. září. Vrchol vysoký 7788 metrů před tím zdolali, o pomoc požádali při sestupu. Vrtulníky po nich pátraly několik dní. Po přepravení z hory zůstávají ve městě Gilgit. Ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir podle místního listu Dawn v minulém týdnu uvedl, že záchranná operace stála tři až čtyři miliony pákistánských rupií (zhruba 386.000 až 515.000 Kč).

S horolezci je v kontaktu české velvyslanectví v pákistánské metropoli Islámábádu, oznámilo o víkendu ministerstvo zahraničí. Podle zákona o zahraniční službě ministerstvo poskytuje pomoc občanovi, který se v zahraničí ocitl v nouzi v důsledku mimořádné události, cesta do zahraničí bez dostatku peněz ale důvodem pro pomoc není.

Témata: horolezec Pákistán