Houby mají v české kuchyni své nezastupitelné místo, právě v těchto dnech přitom začíná ta pravá houbařská sezóna. Do karet by tomu mělo hrát i počasí.
Léto se nám pomalu přehupuje do podzimu, i když počasí tomu zatím úplně nenapovídá. Přesto už o víkendech berou lesy útokem stovky houbařů, a rozhodně ne zbytečně.
Sami sběrači si prostřednictvím webu NaHouby.cz předávají informace, kde houby rostou. Podle všech indicií je momentálně situace nejpříznivější ve Zlínském, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Na houby je však možné narazit opravdu všude.
Odborníci radí všem, aby sbírali jen ty druhy, o kterých bezpečně ví, že jsou jedlé. Před sběrem nesprávných hub, jejich špatnou úpravou nebo skladováním varují také lékaři.
Houbařské sezóně by v následujících dnech mělo přát i počasí. Od středy totiž začne přibývat přeháněk, podmínky by tak po předchozích teplých dnech měly být ideální.