Cestovatelský semafor: Co je od dnešního dne jinak?

Cestování, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. září 2021 10:10

Letní prázdniny a s nimi i hlavní dovolenková sezóna jsou u konce, ale spousta lidí se do zahraničí bezpochyby teprve chystá. Na takzvaném cestovatelském semaforu přitom od dnešního dne dochází ke změnám.

V úterý to potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí na twitteru. Od září se ruší seznam "černě" označených zemí s extrémním rizikem koronavirem.

"Země se přesunou do tmavě červené skupiny. Ulehčí se tak podmínky pro návrat neočkovaných do ČR. Očkovaní se nadále mohou vrátit bez testů a karantény," uvedl resort na sociální síti.

Ministerstvo zdravotnictví do černě vybarvených zemí nedoporučovalo cestovat, pokud to nebylo bezpodmínečně nutné. V současnosti šlo například o Brazílii, Kolumbii, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru či Tanzánii.

V případě návratu z těchto zemí měly osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit příjezdový formulář.. Pro ostatní platila povinnost podstoupit před cestou domů PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Témata: cestování ministerstvo zahraničí