Zemřel František Nedvěd. A tohle následovalo na internetu!

František Nedvěd 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2021 18:49

Česko v neděli opustil slavný zpěvák a hudebník František Nedvěd. Na internetu se okamžitě objevily spekulace, že k tomu došlo kvůli očkování proti covidu.

Například poslanec Lubomír Volný dal do souvislosti smrt dvou velkých umělců, herce a baviče Milana Lasici a zpěváka a skladatele Františka Nedvěda, s očkováním proti covidu-19 a ačkoliv jsou příčinou smrti různé zdravotní problémy.

Legendární herec a komik Milan Lasica zemřel v neděli na selhání srdce, zatímco slavný český zpěvák a výrazná osobnost tuzemské country a folku František Nedvěd podlehl rakovině plic.

Oba umělci přitom podstoupili očkování proti nemoci covid-19, Lasica v únoru a Nedvěd před zhruba dvěma měsíci. Právě této informace nyní zneužívají odpůrci očkování, kteří tvrdí, že jejich smrt souvisí právě s vakcínami.

Mezi nejviditelnější šiřitele podobných nepravd patří poslanec Lubomír Volný, jeden z předních českých dezinformátorů mezi tuzemskými politiky. Je mimo jiné znám svými konspiračními teoriemi o souvislostech mezi leteckou dopravou a nárůstem počtu nakažených nebo chováním, které předvádí na půdě Sněmovny.

Nyní rozjel na sociálních sítích kampaň, v níž dává do souvislosti smrt obou umělců s očkováním. "Zvýšil se počet celebrit, které se nechají navakcinovat a které po vakcinaci nepříliš běžným způsobem zemřely. Bohužel se k nim přidal velikán československé kultury Milan Lasica, který byl propagátorem vakcinace," uvedl ve videu, které zveřejnil na sociální síti ve skupině Volný blok.

Dodal, že jeho skon "patří k těm, které vyvolávají otázky, protože je hodně atypický." Na svém twitterovém účtu pak nadále poukazuje na to, že oba umělci podstoupili očkování, které dává do souvislosti s jejich smrtí.

Ve skutečnosti přitom nejde ani v jednom případě o atypické úmrtí, jak avizuje Volný. Nedvěd trpěl rakovinou plic a ačkoliv hovořil o svém vyléčení, u rakoviny není výjimkou její recidiva, zejména u některých typů, mezi které rakovina plic patří. Podle studií je navrátivší rakovina v případě plic nejen běžná, ale některé prameny dokonce uvádějí, že právě u rakoviny plic je dokonce šance na opakování vůbec nejvyšší.

V případě Lasici se pak Volný pravděpodobně inspiroval na Slovensku, kde dali jeho úmrtí do souvislosti s očkováním už krátce po jeho skonu. Situace vygradovala natolik, že rodina povolila zveřejní pitevní zprávy, která souvislost s vakcínou vyvrátila. Ta byla přitom zveřejněna dříve, než Volný publikoval své dezinformace ve videu či na twitteru.

"Tento případ jsme přezkoumali a jakoukoliv souvislost s očkováním můžeme jednoznačně vyloučit. Pan Lasica byl očkován 3. února. Se souhlasem jeho nejbližší rodiny můžeme zveřejnit, že byl dlouhodobě léčen na problémy se srdcem a zemřel na jevišti z důvodu selhání srdce," uvedl patolog a ředitel sekce soudního lékařství a patologické anatomie Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Michal Palkovič.

Témata: František Nedvěd