Hrabalova chata: Kdo má zájem o její koupi?!

Chata Bohumila Hrabala

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. července 2021 8:33

Středočeský kraj zvažuje možnosti získání a využití chaty spisovatele Bohumila Hrabala. Nemovitost v Kersku na Nymbursku prodává realitní kancelář téměř za 12 milionů korun.

Hejtmanství nyní zhodnotí, jak by bylo možné využít chatu pro trvalou připomínku Hrabalova díla, uvedl v dnešní tiskové zprávě náměstek středočeské hejtmanky Martin Kupka (ODS). Ministerstvo kultury dnes uvedlo, že zvažuje koupi chaty a chce jednat právě se Středočeským krajem. Chata je nyní v soukromém vlastnictví a není kulturní památkou.

"Ve sbírce našeho kraje, kterou spravuje Polabské muzeum v Poděbradech, je už ke zhlédnutí osobní automobil Bohumila Hrabala. V nově připravované expozici ve Vlastivědném muzeu v Nymburce bude připomenut jeho výjimečný přínos pro literaturu 20. století. Získáním chaty do majetku kraje bychom tedy měli další možnost, jak dokladovat stopy Hrabalova životního příběhu, a zároveň by nám to umožnilo propojit další turistický cíl v kraji s kulturou a jejím odkazem budoucím generacím," uvedl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci). Podle Kupky by další důstojná připomínka Hrabala umožnila zdůraznit kulturní význam jeho tvorby, a zároveň by mohlapřispět k rozvoji cestovního ruchu v území.

Chata v Kersku patřila Bohumilu Hrabalovi (1914-1997) a jeho ženě Elišce Hrabalové (roz. Plevové, zvané Pipsi, 1926-1987). Spisovatel ji koupil v roce 1965 na inzerát od dvou starších učitelských sester Trnkových. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu synovi sousedů Eliášových – Radkovi. Eliášovi se o Bohumila Hrabala starali do konce jeho života. Obec Hradišťko, jejíž je Kersko součástí, má asi 700 obyvatel. Hrabala kromě jeho chaty připomíná také naučná stezka. Sousedé z chatové osady Kersko byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela.

Témata: Bohumil Hrabal