Neuvěřitelně autentické VIDEO tornáda: Radovan riskoval život, ze záběrů mrazí!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. června 2021 15:35 | Aktualizováno: 26. června 2021 22:02

Tornáda v Česku nebývají tak častým jevem, natož aby měla takovou intenzitu. I proto nejspíš ve čtvrtek večer vznikla na jižní Moravě řada pozoruhodných záběrů, jejichž autoři si neuvědomovali, jaké nebezpečí jim hrozí. Mohutný vír připravil o život pět lidí.

Na sociálních sítích už kolují nejrůznější videa, která zachycují řádění tornáda, zřejmě nejsilnějšího v historii České republiky, na jižní Moravě. Záběry z jedné ze zasažených obcí sdíleli na sociálních sítích také policisté.

"Neuvěřitelně autentické video z Lužic. Naší hlídce ho dnes přinesl jeden z místních obyvatel s opravdu pevnými nervy. Díky za něj, Radovane, jste statečný muž!" uvedla Policie ČR na twitteru. "Autoři videí těžko mohli tušit, co se na ně řítí," dodala.

Neuvěřitelně autentické video z Lužic. Naší hlídce ho dnes přinesl jeden z místních obyvatel s opravdu pevnými nervy 🙉. Díky za něj, Radovane, jste statečný muž! 👍 pic.twitter.com/VJAd5gPli4

— Policie ČR (@PolicieCZ) June 25, 2021

Stosekundové video ukazuje, jak se vír blíží do obce a bere s sebou stromy, střechy a další nejrůznější předměty. V závěru autor vyskleným oknem zachytil ohromnou sílu větru.

V Lužicích se dnes pracuje na stabilizaci poškozených domů, bouře jich poničila asi 120. Část bude určena k demolici. Čtvrteční řádění tornáda si na Břeclavsku a Hodonínsku vyžádala pět lidských životů, desítky zraněných a obrovské materiální škody. 

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Jihomoravský kraj Policie ČR