Covid pas: V Česku máme certifikáty! Nejde o to samé?

Certifikát o očkování

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. června 2021 10:22 | Aktualizováno: 8. června 2021 22:41

V rámci Evropské unie se už od jara mluví o zavedení tzv. covid pasů, které by měly usnadnit cestování přinejmenším mezi členskými státy. V Česku se už týden vydávají tři typy certifikátů. Splňují ale náležitosti covid pasu?

Konkrétně jde o certifikát o prodělaném onemocnění covid-19, o výsledku negativního testu (antigenního či PCR) a o provedeném očkování. Český stát si stojí za tím, že certifikáty splňují náležitosti covid pasu.

"Pokud se v textech setkáte s pojmy Covid Pas (CovidPas), Digital Green Certificate a Zelený číselný certifikát jde o to samé, jako certifikáty vydávané po 1. 6. Ty už splňují náležitosti, které na ně klade EU," píše se na portálu covid.gov.cz. 

Certifikát je možné získat od 1. června prostřednictvím Očkovacího portálu občana na adrese ocko.uzis.cz. Je na něm uvedeno jméno, příjmení a datum narození.

EU si od tzv. covid pasů slibuje usnadnění cestování, což je vzhledem k blížícím se letním prázdninám velké téma. Na dovolenou do zahraničí se bezpochyby chystá i spousta Čechů.

Témata: očkování