Nahlížení do katastru: Velká změna je tady! Co bude jinak?

Katastrální úřad

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. května 2021 18:10 | Aktualizováno: 30. května 2021 22:03

Ještě v pondělí bude všechno při starém, od úterý by ale mělo dojít k avizované změně týkající se nahlížení do katastru nemovitostí. Proč k ní úřady přistupují?

Nahlížení do katastru nemovitostí se už v nadcházejícím týdnu výrazně zkomplikuje. K dříve běžně dostupným informacím budou nově mít přístup jen někteří lidé. 

Český úřad zeměměřický a katastrální vysvětlil tento krok na webu již počátkem dubna. Podle úřadu došlo ke zhoršení odezev aplikace v souvislosti s jejím extrémním zatížením, z velké části způsobeným nezákonným vytěžováním databáze softwarovými roboty.

"Pro zajištění plnohodnotného fungování aplikace budou v červnu 2021 provedeny úpravy, kterými chceme předejít tomu, aby se tato situace opakovala, k čemuž by v důsledku rostoucího automatizovaného vytěžování dat s velkou pravděpodobností dříve či později došlo," uvádí ČÚZK.

Anonymním uživatelům se nově zobrazí jen základní informace o nemovitostech a řízeních, bez uvedení vlastníků a účastníků řízení. Kompletní údaje budou dostupné pouze pro přihlášené uživatele.

Témata: Katastrální úřad