Sčítání lidu 2021: Formulář se nedaří vyplnit? Tohle může být váš problém!

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. dubna 2021 18:58 | Aktualizováno: 4. dubna 2021 22:01

Dnes započal druhý týden sčítání lidu, které zatím probíhá výhradně online. Úřady již zjistily, že někteří obyvatelé mohou s vyplněním formuláře problémy. Zároveň již statistici přišli na příčinu. Co je potřeba udělat?

Elektronický formulář nepůjde vyplnit zlomku obyvatel, jejichž doklady nejsou elektronicky čitelné. Jde například o občanské průkazy ve formě tzv. knížky. Držitelé více než dvacet let starých dokladů se budou moci sečíst až za několik dní.

Podle ČSÚ ale mají i v současnosti na výběr několik možností, jak se sečíst. Zřejmě nejpraktičtějším řešením pro tuto skupinu seniorů pak je, pokud je s jejich souhlasem sečte někdo blízký, který s nimi bydlí v jedné domácnosti. 

„Pokud někdo z blízkých založí elektronický formulář a sečte se jako první člen domácnosti, může následně na stejném formuláři sečíst kohokoliv, kdo s ním žije v bytě a s tímto řešením souhlasí,“ radí věcný gestor Sčítání 2021 Robert Šanda.

Osobní doklady bez elektronicky čitelné zóny se vydávaly do roku 1999. Dnes je mají ještě jednotky procent obyvatel starších 85 let, přibližně 15 tisíc lidí, kteří v posledních dvaceti letech neměli důvod měnit svůj občanský průkaz. Z pohledu e-governmentu však tyto doklady mohou způsobovat komplikace.

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad