Eurovize 2021 bude! A dokonce i s diváky na místě! Má to ale podmínku...

Eurovize 2019 (Foto: Andres Putting)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. dubna 2021 18:07

Písňová soutěž Eurovize se bude v květnu v nizozemském Rotterdamu konat za účasti diváků. Počet lidí v auditoriu ale bude omezený, všichni budou muset mít negativní test na koronavirus a úřady budou celý průběh akce pečlivě sledovat.

Vláda totiž celkem devět veřejně přístupných show Eurovize zařadila do svého testovací programu, v jehož rámci bude vyhodnocovat, zda lze i během pandemie bezpečně uskutečnit akce s větším publikem, napsala agentura DPA.

V Rotterdamu se 65. ročník Eurovize uskuteční od 18. do 22. května a pro veřejnost bude otevřených devět představení - šest generálních zkoušek, dva semifinálové večery a finále. Na každou z akcí smí být v publiku 3500 lidí, což je polovina kapacity sálu.

Pořadatele rozhodnutí vlády nadchlo. "O tom jsme si mohli nechat leda zdát," uvedl producent Sietse Bakker.

Bližší podrobnosti o tom, jak bude Eurovize z pohledu diváků probíhat, budou známy až v dalších týdnech. Vláda nicméně nevylučuje, že v případě podstatného zhoršení epidemické situace se podmínky zpřísní.

Nizozemsko letošní ročník Eurovize hostí proto, že v posledním konaném ročníku v roce 2019 vyhrál nizozemský zpěvák Duncan Laurence s písní Arcade. V loňském roce se soutěž kvůli pandemii nekonala. Finále soutěže zpravidla sleduje u televizních obrazovek na 200 milionů lidí.

Letos se budou o vítězství ucházet zástupci 39 zemí, Českou republiku bude reprezentovat zpěvák a tanečník Ben Cristovao, který se rozhodl vystupovat pod zkráceným jménem Benny Cristo.

Témata: Eurovize