Sčítání lidu 2021: Formulář bude online déle, než se čekalo!

Sčítání 2021

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. března 2021 14:50 | Aktualizováno: 29. března 2021 22:16

Sčítání lidu začalo o uplynulém víkendu, podle statistiků se sečetly už téměř dva miliony lidí. Ostatní mají ještě spoustu času, na vyplnění formuláře online dokonce více, než bylo původně avizováno.

Za všechno mohou technické potíže z úvodního dne sčítání, kterým byla sobota. Během ní byly služby několik hodin nedostupné, protože systém nezvládl nápor uživatelů.

Český statistický úřad v návaznosti na to prodloužil lhůtu pro online sčítání až do 11. května. Tou dobou, konkrétně v období od 17. dubna, bude k dispozici i listinný sčítací formulář.

Prodloužit termín online sčítání umožňuje zákon. V současnosti zahájil ČSÚ jednání ohledně prodloužení provozu všech informačních systémů sčítání a úpravě informačních výstupů.

„Prodloužení elektronického sčítání reaguje na přechodnou nedostupnost systému během prvního dne. Cílem je mimo jiné rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku. Lidé se tak navíc v současné epidemické situaci budou moci sečíst bezkontaktně online po celou dobu sčítání, tedy i v době distribuce listinných formulářů sčítacími komisaři,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Témata: Sčítání lidu Český statistický úřad