Strach o osud ČT: Petici už podepsali Hrušínský, Liška, Geislerová, Pavlica i tisíce Čechů!

Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. března 2021 18:08

Část veřejnosti i některé známé osobnosti mají obavy o další budoucnost veřejnoprávní televize. Proto podepisují petici za odvolání některých členů Rady České televize. Mezi signatáři je i řada známých jmen!

Už 18 tisíc lidí podepsalo internetovou petici, která žádá odvolání některých členů Rady České televize a respektování právního řádu. Podle autorů petice, kterými jsou iniciativa Stojím za ČT, spolek Společně Brno a režisér Břetislav Rychlík, totiž porušili zákon tím, že nedávno sesadili Dozorčí komisi. "Nepřátelé ČT chtějí odvolat generální ředitele a televizi ovládnout. To nemůžeme dopustit," uvádí například spolek Stojím za ČT. 

„Považujeme v tomto směru za velmi vážné právnické analýzy legislativních odborů obou komor Parlamentu České republiky,“ píše se mimo jiné v petici. „Jsme přesvědčeni, že radní porušením zákona závažným způsobem narušili důstojnost funkce člena Rady a současně zpochybnili její nezávislost,“ uvádějí autoři.

Petice obsahuje i výčet jmen radních, kteří se podle autorů petice provinili. Jde například o Hanu Lipovskou, Jiřího Šlégra, Romana Bradáče nebo Luboše Xavera Veselého. „Nevěříme v to, že tato Rada České televize je nástrojem, kterým může veřejnost uplatňovat zákonem deklarované právo na kontrolu činnosti České televize. Existuje totiž přímá úměra mezi současným jednáním radních a důvody, které byly uvedeny k jejich zvolení,“ píše se v textu. Lipovská je navíc prý v konfliktu zájmů.

„Společenská atmosféra je, kvůli selhávání Rady ČT, rozbouřená a napjatá. Arogantní přehlížení porušování zákona a diletantského působení radních částí volebního výboru sněmovny je zárodkem společenských problémů. Tito politici za to nesou plnou odpovědnost. Budeme bedlivě sledovat jednání jednoho každého zákonodárce a na jeho nerespektování zákonů upozorňovat voliče. Současně jsme připraveni využít všech občanských práv a bránit televizi veřejné služby,“ uvádí se v petici.

Text svým podpisem podpořila i řada veřejně známých tváří jako herec a hudebník Ondřej Havelka, bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová, spisovatel Milan Uhde, architekt a herec David Vávra, herec a šéf Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, herec a spisovatel Arnošt Goldflam, Ekonom Tomáš Sedláček, hudebník Jiří Pavlica, zpěvačka Hana Ulrychová, ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský či herci Pavel Liška a Aňa Geislerová. 

Právě Liška petici sdílel na facebooku. Zatímco někteří fanoušci se jej a ČT zastali, další nešetřili kritikou. Jeden z diskutujících dokonce napsal, že se „stydí za herce a rádobyosobnosti podepisující tuto petici“. Lišku ale jeho slova nechala chladným. „Za mě se určitě nestyďte, Vy za mě opravdu nemůžete! To spíš...rodiče, příroda. Jak by potvrdil Dr. Burke, hlavu vzhůru,“ vzkázal svému kritikovi herec.

Témata: Česká televize petice Pavel Liška Jan Hrušínský