Demonstrace v Praze: Policie řekla, koho na ně nepustí!

demonstrace proti opatřením (10.1.2021)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. března 2021 12:52

Policisté budou při demonstracích svolaných do některých měst v Česku kontrolovat dodržování pravidel. Zaměří se nejen na to, zda není překročen povolený počet účastníků, ale i zda jsou jen z okresu, kde se akce koná.

Podle současných pravidel je právo na shromažďování omezeno od 4. do 21. března počtem účastníků, kterých může být maximálně sto, místem jejich bydliště a časově. Shromáždění se mohou podle usnesení vlády konat jen v době od 05:00 do 20:59 a smí se jich účastnit jen lidé, kteří mají trvalý pobyt nebo bydliště v okrese, kde se koná.

Akce může být jen venku, její účastníci musí být v maximálně dvacetičlenných skupinách, mezi kterými musí více než dvoumetrový rozestup. Všichni musí mít nasazen respirátor, obličejovou masku nebo jinou předepsanou ochranu dýchacích cest.

Na nedělní odpoledne je ale naplánovaná demonstrace za ochranu Ústavy ČR, práv a svobod, kterou pořádá iniciativa Chcípl PES. Iniciativa vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie s cílem ukázat na nesmyslnost vládních protiepidemických opatření a snaží se propojit podniky ze všech oborů a hledat řešení situace kolem pandemie.

K účasti na další akci vyzýval i kontroverzní poslanec Lubomír Volný, policie ale byla připravena a nepustila za hranice okresů několik autobusů, které mířily na demonstraci. Autobusy jely například z Karviné či z Brna. 

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralup, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil.

V Praze jsou dnes hlášeny dvě demonstrace, na 13:00 svolala tu první na Václavské náměstí iniciativa My společně. Zúčastní se ji i nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. Ve 14:00 se má na Staroměstském náměstí konat další, pořádaná iniciativou Chcípl PES.

Témata: Demonstrace demonstrace proti opatřením (10.1.2021) Policie ČR