Šířilo letadlo nad Brnem koronavirus? Jen mlha, vysvětlili Volnému letoví dispečeři!

Lubomír Volný (vpravo) a Marian Bojko byli vykázáni ze Sněmovny. (9.2.2021) 3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

5. března 2021 14:25 | Aktualizováno: 5. března 2021 15:05

Poslanec Lubomír Volný na sebe v posledních dnech upozornil několika facebookovými příspěvky. V pátek si spojil kroužení letounu nad Brnem se šířením koronaviru ve městě. Letoví dispečeři mu vysvětlili, že šlo o standardní postup při nepříznivých podmínkách. Společnost DHL zvažuje právní kroky.

Volný v dnešním facebookovém příspěvku naznačuje, že by mohla existovat souvislost mezi velkým nárůstem případů nákazy britskou mutací koronaviru v Brně a letem stroje společnosti DHL, který ve čtvrtek město čtyřikrát obkroužil.

„To, že je covid uměle vytvořenou biologickou zbraň, to už víme od nositele Nobelovy ceny za izolaci viru HIV pan Luca Montagniera, a nositelky ceny České mensy paní MUDr. Pekové,“ uvedl také nezařazený poslanec a požádal o „seriózní informace“.

Na jeho výzvu reagovalo Řízení letového provozu ČR. „Seriózní informace pro některé odborníky. Včerejší přistání DHL v Brně na základě rozhodnutí velitele letounu pro nepříznivé podmínky (hustá mlha) zrušeno, standardní postup. Safety first!“ uvedli dispečeři na twitteru.

Seriózní informace @letovyprovoz pro některé "odborníky". Včerejší přistání DHL v Brně na základě rozhodnutí velitele letounu pro nepříznivé podmínky (hustá mlha) zrušeno, standardní postup. Safety first! pic.twitter.com/p11DUaY4oW

— ŘLP ČR / ANS CR (@letovyprovoz) March 5, 2021

Server stars24.cz získal vyjádření poslancem zmiňované společnosti DHL, ta se důrazně vymezuje proti zavádějícím a konspiračním informacím, které byly zveřejněny na serveru Aeronet a dále sdíleny na sociálních sítích. Firma následně potvrdila verzi zveřejněnou Řízením letového provozu.

„Letadlo typu Boeing 757-236(SF) s registrací G-BMRJ odstartovalo 4. března 2021 v 5:50 z Lipska do Brna. Kvůli přetrvávajícím mlhám a sníženému výhledu na letišti Brno – Tuřany nebylo možné bezpečně přistát, proto bylo v 7:00 nasměrováno zpět na letiště v Lipsku. Náklad z výše zmíněného letu se podařilo doručit v ten samý den, a to ve večerních hodinách,“ uvedla společnost.

DHL nyní zvažuje podniknutí právních kroků souvisejících se šířením těchto zavádějících informací. „Jejich případnou podobu a rozsah nyní řešíme,“ dodali zástupci firmy.

Policie ČR již v úterý prostřednictvím twitterového profilu oznámila, že si Volného předvolá k podání vysvětlení kvůli jinému facebookovému příspěvku. Politik v něm tvrdil, že se připravuje plán na diskreditaci léku ivermektin, který měl spočívat v úmrtích několika pacientů, kteří jej budou užívat.

Témata: Lubomír Volný DHL letectví Letadla Brno