Klaus a covid: Měl by exprezident platit za lékařskou péči?

Václav Klaus na pietním aktu u příležitosti 17. listopadu (17. 11. 2016) 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. března 2021 9:59 | Aktualizováno: 3. března 2021 21:57

Mezi politiky kolovaly i názory, že Václavu Klausovi by měly být naúčtovány náklady za lékařskou péči poté, co onemocněl covidem-19. Dokonce vypukl i jeden slovní konflikt. Co si o tom myslí nynější prezident?

Když před týdnem vyšlo najevo, že se exprezident Václav Klaus nakazil koronavirem, hned několik politiků mělo potřebu se k tomu vyjádřit. Třeba vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) mu sice popřál brzké uzdravení, ale zároveň konstatoval, že „náklady na péči by mu s chutí naúčtoval“.

„To přeci není řešení,“ řekl k tomu v pořadu Partie úřadující prezident Miloš Zeman. „V každém případě ta náhrada, ta pokuta deset tisíc za to, že byl bez roušky, to ano. On, myslím, podal odpor, ale za lékařskou péči by se v sociálním státě platit nemělo,“ dodala hlava státu.

Hamáčkova slova už dříve rozohnila Klausova syna, který kontroval slovy, že ministrovi vnitra „naúčtují stovky miliard korun za likvidaci země a tisíců lidí“. „Radši bych mlčel být Vámi. Když jste měl covid Vy, přál jsem Vám brzké uzdravení (a nic víc),“ napsal poslanec.

Pravdou ovšem je, že Klausův stav ani nevyžaduje hospitalizaci. Podle syna sice podstoupil lékařskou kontrolu, zatím se však potýká s lehkým průběhem nemoci.

Témata: Václav Klaus Miloš Zeman