Ošetřovné 2021: Mění se něco kvůli přísnějším opatřením?

CZK

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. března 2021 15:38

V Česku od půlnoci platí přísnější opatření proti šíření koronaviru. V souvislosti s tím se řeší, kdo má nárok na nejrůznější finanční podporu od státu. Co platí od 1. března v případě ošetřovného?

Česká správa sociálního zabezpečení v reakci na další uzavření škol od pondělí ujistila občany, že podmínky pro čerpání krizového ošetřovného se nijak nemění. Instituce o tom informovala v tiskové zprávě.

Rodičům tak i nadále zůstává nárok na ošetřovné v případě uzavřeného vzdělávacího zařízení ve výši 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu, přičemž výše je minimálně 400 korun za den.

"Nově od 1. března 2021 vzniká nárok na ošetřovné i rodičům prvňáčků, druháků a rodičům dětí v mateřských školách, které dosud mohly zařízení navštěvovat," uvádí ČSSZ v tiskové zprávě.

O ošetřovné žádá rodič prostřednictvím ePortálu ČSSZ, kde vyplní tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení či jeho část. O další údaje pak dokument doplní zaměstnavatel. 

Témata: ošetřovné čssz