Na Zanzibar Češi nesmí! Cestovky ale našly náhradu!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2021 12:37 | Aktualizováno: 28. února 2021 21:55

Vládní nařízení zakazující Čechům kvůli novým mutacím koronaviru vstup do několika afrických a jihoamerických zemí ovlivnilo práci cestovních kanceláří i prodejců letenek. Lidé od pátku nesmí cestovat například do Brazílie, Keni nebo na Zanzibar.

Na ostrov v Indickém oceánu se přitom už za několik hodin měli vydat třeba klienti společnosti Student Agency. Letenku si musí přesunout na náhradní termín. Některé kanceláře nabízejí jako náhradu Spojené arabské emiráty. Vyplývá to z odpovědí společností, které ČTK oslovila.

Cestující, kteří si pořídili letenku přes Student Agency, musí změnu termínu provést nejpozději 24 hodin před původním plánovaným odletem. "Letenky budou přerezerovány podle podmínek jednotlivých dopravců, kdy ale většina dnes nabízí velkou flexibilitu u podobných změn. Přerezervace jsou ve většině případů bez poplatků, pouze s případným navýšením do rozdílné ceny letenky nebo letištních tax. Tohle je nejvýhodnější postup, protože v případech přijatých opatření ze strany vlády ČR nevzniká automaticky nárok na plné vrácení letenky. Ten by vznikl, pokud by let byl zrušen z důvodu na straně dopravce," uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Zanzibar si od konce minulého roku držel první místo z hlediska nejžádanějších destinací. Za první čtvrtletí letošního roku tam Student Agency prodala několik set letenek. Kromě Zanzibaru nabízí i Keňu, Brazílii a Jihoafrickou republiku. Ve srovnání se Zanzibarem je však objem prodaných letenek zhruba desetiprocentní.

Cestovní kanceláře Fischer Group a Exim Tours, které patří pod německou skupinu DER Touristik, nabízejí zákazníkům místo Zanzibaru Spojené arabské emiráty. Pokud nechtějí, vracejí celou částku za zájezd. "Dnes klienty obvoláváme, věřím, že většina bude souhlasit. Těšili se, je to pro ně i únik z této reality a psychická vzpruha. Místo v pátek na Zanzibar odletí v soboru ráno do Emirátů," řekl mluvčí kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Klienti brněnské kanceláře Emma se nyní buď v dotčených destinacích již nacházejí nebo jsou zpět doma. "Naštěstí tedy nemusíme řešit rušení zájezdů a vracení peněz. Vydané nařízení vlády je třeba ale považovat za naprosto neskutečný zásah do života a práv našich občanů. Většina z uvedených zemí není dotčena žádnou mutací a výskyt případů koronaviru je v nich neúměrně menší než v ČR. Snad pouze Tanzanii lze považovat za možné nebezpečí, protože tam lze cestovat i bez testu," řekl jednatel kanceláře Emil Pulka.

Dodal, že místo aby ministerstvo zdravotnictví podporovalo upevňování zdraví, ať už propagací sportování nebo výjezdů k moři do nerizikových zemí, mezi něž řadí například Keňu, zavírá občany doma a snižuje tak jejich odolnost vůči nemocem a zvyšuje náchylnost k depresím a stresům.

Témata: zanzibar dovolená