"Nový" hit internetu! Přidal se k němu Schwarzenegger i Elvis Presley!

selfie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2021 18:06

Nejnovější trend sociálních sítí nezahrnuje ani kbelíky ledu, ani červený filtr a už vůbec ne námořnické písně. Místo toho se celebrity a politici po celém světě předhánějí, kdo na internetu zveřejní nejlepší očkovací selfie z okamžiku, kdy si nechali dát vakcínu proti covidu-19, napsal zpravodajský server The Guardian.

Svým očkováním tyto osobnosti vysílají do světa důrazné poselství, že vakcíny jsou bezpečné - ale zároveň si uvědomují, že jde o nepopiratelnou příležitost pro zajímavou fotografii.

Například snímek řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který si na očkování částečně svlékl košili, se stal internetovou senzací - a někteří ho díky netajené mužnosti přirovnávají k fotografiím do půl pasu svlečeného ruského prezidenta Vladimira Putina při rybolovu.

Díky tomu se z Mitsotakise stal idol twitteru. Mezi komentáři byla mimo jiné i poznámka, že "Kyriakos Mitsotakis udělá všechno, co jen jde, aby mezi svými obyvateli prosadil očkování proti covidu". Objevily se ovšem také obavy, že by při očkování mohl svléknout košili i britský premiér Boris Johnson.

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates se k odhalování nepřipojil a na twitteru zveřejnil svou "očkovací" fotografii v polo triku. Mezi další, kdo se světu pochlubili snímkem z vakcinace, patří například britský herec Ian McKellen, americký herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger či britská herečka Joan Collinsová.

Schwarzenegger také zveřejnil video, na němž povzbuzuje diváky, aby se nechali očkovat: "Přidejte se ke mně, jestli chcete žít," parafrázoval svou větu z filmového Terminátora. Collinsová pro změnu nelenila zdůraznit, že se nechala očkovat ve stejný den jako královna.

Palác sice snímek z očkování panovnice a jejího manžela nezveřejnil, ale i tak porušil protokol velící nekomentovat zdravotní záležitosti Alžběty II. a prince Philipa, když vydal prohlášení, v němž potvrdil, že oba dostali vakcínu.

Politikům tento trend v sociálních médiích pomáhá šířit zásadní poselství; jde o způsob, jak ostatní povzbudit, aby se nechali očkovat. Mezi státníky, kteří na internetu zveřejnili své snímky z očkování, jsou například nový americký prezident Joe Biden, viceprezidentka Kamala Harrisová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo členka sněmovny a aktivistka Alexandria Ocasiová-Cortezová.

Osmasedmdesátiletý Biden zveřejnil svůj snímek z očkování na konci prosince s popiskem: "Americkému lidu - aby věděli, že se není čeho bát. Až bude vakcína dostupná, vyzývám vás, abyste se nechali očkovat."

Ocasiová-Cortezová své očkování natáčela a živě vysílala na instagramu. "Stejně jako při nošení roušky, nikdy bych vám neradila dělat něco, co nejsem ochotná udělat sama," napsala.

Tento trend ovšem není úplnou novinkou. Už v roce 1956 se americký zpěvák Elvis Presley nechal vyfotit, když se v zákulisí Show Eda Sullivana dal očkovat proti obrně.

Témata: selfie očkování