Rouškovné pro důchodce: Jsou to efektivně vynaložené peníze?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. ledna 2021 14:10

Experti stále vedou debaty o tom, zdali vyplacení rouškovného důchodcům mělo smysl. Koncem loňského roku dostali penzisté navíc několik tisíc korun. Byly to efektivně vynaložené peníze?

Zatímco se na politickém poli začalo v minulém týdnu mluvit o tom, že by mimořádný příspěvek ve výši 5000 korun mohl být důchodcům vyplacen také letos, ekonomové teprve hodnotí efekt vyplacení rouškovného v minulém roce.

Jak uvedl na svém webu Lukáš Kovanda, rouškovné nakonec vyšlo na více peněz než kompenzace pro OSVČ (15 oproti 13 miliardám korun). Došel tedy k jasnému závěru.

"To ilustruje priority vlády: důchodcům solidně přihazovala před covidem i během něj, kdy jim dává přednost před živnostníky, jimž – na rozdíl od důchodců – z kompenzačního bonusu v celkové výši 15 tisíc měsíčně ještě navíc zhruba třetinu zase sebere na odvodech," napsal ekonom.

"Právě „rouškovné“, a nikoli kompenzace OSVČ, je bonusem v pravém smyslu slova. Neboť se vyplácí nad rámec zákonné valorizace, a to lidem, jejichž příjmy – na rozdíl od podstatné části příjmů živnostenských – během covidu nijak neutrpěly," dodal Kovanda. 

Témata: důchody Ekonomika důchodci osvč CZK