Rouškovné pro důchodce podruhé? Senioři si polepšili již v lednu!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. ledna 2021 12:52 | Aktualizováno: 22. ledna 2021 22:00

Mnohé důchodce jistě potěšila zpráva, že by tisíce korun k penzím mohli obdržet také letos. V lednu si přitom už polepšili, během následujících dvanácti měsíců dostanou stovky korun měsíčně navíc.

Jak jsme vás již informovali, zástupci vládní ČSSD v tomto týdnu opět zvedli téma rouškovného, což je termín, který se vžil pro mimořádný příspěvek důchodcům. Vyplacen byl na konci loňského roku.

Senioři tehdy dostali k běžným penzím ještě 5000 korun navíc. Následně se penzistům hned v lednu 2021 zvýšily důchody, a to o 389 korun. Podle ministerstva práce by měla činit 15 336 korun. Vláda po svém nástupu slíbila, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15 000 korun. 

Důchody se budou podle zákonných pravidel zvyšovat i příští rok v lednu, a to o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Zatímco inflace může být vyšší, navyšování výdělků se teď kvůli koronavirové krizi a zrušení superhrubé mzdy neočekává. Valorizace by tak sice mohla být nižší než v dobách hospodářského růstu, ale proběhne. 

Témata: důchody důchodci