Důchodová kalkulačka: Spočítejte si výši vlastní penze!

Finance, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. ledna 2021 8:10 | Aktualizováno: 6. ledna 2021 13:50

Na internetu najdete řadu užitečných nástrojů včetně kalkulačky, která vám pomůže s výpočtem výše vlastní penze. Jak si momentálně stojíte, když se od 1. ledna důchody znovu zvýšily?

ČSSZ nabízí klientům online důchodovou kalkulačku pro orientační výpočet starobního důchodu. Najdete ji na ePortálu, automaticky načte údaje evidované na takzvaném důchodovém kontě.

Její součástí je také možnost provedení výpočtu do budoucna, a to až na dobu pěti let od aktuálního data, kdy výpočet provádíte. Odhadovaná výše důchodu dle hodnot nastavených ČSSZ se zobrazí ve třech variantách (minimalistická, střední, optimistická).

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od 1. ledna zvýšily. Všichni důchodci a důchodkyně dostanou 60 korun navíc a k tomu se jim o 7,1 procenta zvedá zásluhová část jejich důchodu. Průměrný starobní důchod tak roste celkem o 839 korun. O nižší částku si přilepší lidé, kteří pobírali dosud měsíčně méně než 14.449 korun.

Navýšení penzí upravuje vládní nařízení. Podle schváleného rozpočtu by do důchodů mělo letos putovat téměř 537 miliard korun. Je to zhruba 30 procent výdajů státu.

Témata: důchody Kalkulačka důchodci