Ozvěny ničivého zemětřesení: Budovy se chvěly i v Česku, hasiči v Praze měli výjezd!

V chorvatském městě Petrinja jsou po zemětřesení patrné rozsáhlé škody. (29.12.2020) 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. prosince 2020 12:25

Chorvatsko se druhý den srovnává s následky ničivého zemětřesení, které mělo takovou sílu, že jej zaznamenali i lidé v Česku. Kuriózní výjezd tak za sebou mají kupříkladu pražští hasiči. Kde zasahovali?

Ničivé zemětřesení o síle 6,3 stupně, které včera zasáhlo Chorvatsko a vyžádalo si oběti na lidských životech, bylo cítit i v Česku. Na webu to potvrdil Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky.

„V tuto chvíli již máme zprávy od obyvatel nejen v jižních Čechách, které jsou k epicentru nejblíže, ale také např. z Karlových Varů, Plzně a Prahy,“ uvedli vědci. V hlavním městě dokonce kvůli otřesům vyjížděli hasiči.

Zasahovali jsme v Řepích. Obyvatelé pocítili chvění budovy. Po průzkumu a konzultaci s ředitelem Geofyzikálního ústavu AV ČR došlo před hodinou k velmi silnému zemětřesení v Chorvatsku, jeho sílu mohli pocítit i obyvatelé ČR. Zemětřesení nemohlo mít vliv na statiku budov v ČR.

— Hasiči Praha 🚒 (@HasiciPraha) December 29, 2020

V pražských Řepích obyvatelé pocítili chvění budovy. „Po průzkumu a konzultaci s ředitelem Geofyzikálního ústavu AV ČR došlo před hodinou k velmi silnému zemětřesení v Chorvatsku, jeho sílu mohli pocítit i obyvatelé ČR,“ konstatovali hasiči s tím, že to nemohlo mít vliv na statiku budov v Česku.

Netradiční zásah vtipně okomentoval mluvčí pražských hasičů. „Tehle rok je celej divnej a ještě na konci vzdoruje… dneska zemětřesení,“ uvedl Martin Kavka na twitteru.

Témata: Zemětřesení Chorvatsko Praha Hasiči