Slunečná oslaví první narozeniny. V televizi láme rekordy, u kritiků ale propadla!

Postavy seriálu Slunečná

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. prosince 2020 14:35

V případě seriálu Slunečná můžeme hovořit jak o fenomenálním úspěchu, tak o kulturním fiasku. Záleží, z jakého úhlu se na něj po prvním roce vysílání podíváme.

Seriál Slunečná se stal pojmem. V televizi jej sledují statisíce diváků a ani konkurenční televize nedokáží nasadit nic, co by jej sundalo z prvních příček ve sledovanosti. Naopak, jeho úspěch dokonce zastínil i zaběhnutou klasiku konkurenční televize. 

A zatímco Ordinaci v růžové zahradě čeká příští rok po 15 letech konec, Slunečná v lednu oslaví své první narozeniny. V televizi si sice vede dobře, s jejím hodnocením to ale už tak valné není.

Na webu Československé filmové databáze si totiž vysloužila od diváků a kritiků slabých 36 procent. Není to naprostý propadák, zejména v porovnání s konkurencí ve stejném žánru, neboť Ulice i Ordinace jsou doslova hodnoceny jako "odpad" a patří mezi 200 nejhorších seriálů.

Přesto se ale nedá ani hovořit o bůhvíjakém úspěchu. Většina českých seriálů to totiž dotáhne výš. Například nejrůznější kriminálky, které se v průměru drží kolem 50procentního hodnocení. Případy 1. oddělení pak sahají až na úctyhodných 87 procent a i Most! dopadl s 84 procenty velmi dobře. Jde ale o jinou cílovou skupinu diváků.

Srovnáme-li Slunečnou s klasickou českou seriálovou produkcí, je na tom stále velmi špatně. Stejně tak, budeme-li hodnotit čistě pouze procenta. Pokud ale budeme brát v potaz pouze podobné publikum a zaměříme se na žánry telenovely a soap opery, pak na tom Slunečná zase tak špatně není. 

Témata: seriál Slunečná