Zákaz vycházení: V ČR platí na Štědrý den výjimka! Týká se vás, pokud…

Katedrála sv. Víta

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. prosince 2020 10:40

Štědrý den si lidé představovali jinak, také on však podléhá nynějším restrikcím proti šíření koronaviru. Dnes je alespoň v platnosti jedna výjimka. Plánujete ji využít?

V rámci opatření proti šíření koronaviru je v České republice také omezen volný pohyb osob, a to především ve večerních hodinách. Do neděle, kdy se země přesune do nejvyšší úrovně epidemické pohotovosti, je v platnosti čtvrtý stupeň systému PES.

V něm je zaveden zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou. Vláda ovšem udělila jednu výjimku právě pro dnešní den, která se týká především věřících. Účast na půlnoční mši je lidem umožněna.

Povolený počet účastníků mší se však v současném čtvrtém stupni protiepidemických opatření snížil na 20 procent kapacity kostela. Mnohé farnosti proto již předem od jejich konání upustily nebo sváteční bohoslužby připravily na časnější dobu.

Na štědrovečerní půlnoční mši v katedrále svatého Víta na Pražském hradě byl o lístky velký zájem. Pražské arcibiskupství získalo pro její konání výjimku, protože areál Pražského hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen.

Témata: Církev Lidé Katedrála sv. Víta