Zemětřesení na Chebsku: Nejsilnější udeřilo před 35 lety! Jak je to dnes?

Seismograf, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. prosince 2020 8:18 | Aktualizováno: 23. prosince 2020 20:08

Česko nepatří k zemím, kde by se lidé obávali ničivých dopadů zemětřesení. I u nás jsou ovšem regiony, kde se země čas od času začne třást. Na Chebsku si ještě pamatují nejsilnější otřesy, ke kterým došlo před 35 lety.

Češi se hrozby v podobě zemětřesení moc obávat nemusí, i když to neznamená, že by se tento jev na území republiky vůbec nevyskytoval. Postižená je především oblast západních Čech, kde v prosinci roku 1985 zaznamenaly přístroje nejsilnější zemětřesení za posledních sto let o síle 4,6 stupně Richterovy škály.

Přístroje pracují i letos v zimě, na Chebsku se totiž v posledních dnech opět objevily mírné záchvěvy země, avšak jen o maximální síle kolem dvou stupňů. Podle odborníků by mohlo jít o předzvěst zemětřesného roje.

Zemětřesné roje, kdy jsou během několika dní až měsíců zaznamenány tisíce slabších otřesů, se na Chebsku vyskytují pravidelně v několikaletých intervalech. Díky postupnému uvolňování energie ale jen výjimečně otřesy způsobují větší škody. Pokud ano, jedná se hlavně o prasklé zdi.

Oblast na pomezí severu Chebska patří mezi nejvýznamnější zemětřesné oblasti ve střední Evropě. Je charakteristická právě takzvanými zemětřesnými roji.

Témata: Zemětřesení Zemětřesení Česko cheb