Peklo při francouzské Miss! V šoku jsou i politici!

April Benayoum

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. prosince 2020 20:28

Finalistka soutěže krásy Miss Francie čelí na sociálních sítích nenávistným komentářům kvůli izraelskému původu svého otce. Jako "šokující" odsoudil záležitost ministra vnitra, pařížská prokuratura zahájila vyšetřování kvůli možnému podněcování k rasové nesnášenlivosti.

Jedenadvacetiletá April Benayoumová skončila druhá v sobotním finále francouzské soutěže krásy. V rozhovoru s moderátorem uvedla, že má italsko-izraelský původ, což podle agentury AP spustilo na sociálních sítích vlnu nenávistných projevů, z nichž některé velebily holokaust.

"Jsem hluboce šokován sprškou antisemitských urážek proti Miss Provence," napsal na twitteru Gérald Darmanin s tím, že záležitost řeší policie.

Benayoumová, která před celostátní soutěží krásy zvítězila v boji o titul Miss Provence, má srbochorvatskou matku a izraelského otce. "Je smutné být svědkem něčeho takového v roce 2020," řekla regionálnímu deníku Var-Martin v reakci na nenávistnou kampaň proti své osobě. "Vůbec mě to ale neovlivňuje," dodala.

Pařížská prokuratura dnes podle agentury AFP uvedla, že zahájila vyšetřování s cílem pisatele nenávistných komentářů identifikovat.

"Některé tweety jsou nadále on-line: to je nepřijatelné," řekla v televizi BFMTV francouzská ministryně pro otázky občanství Marlène Schiappaová, která v této věci podala trestní oznámení.

"Sociální sítě musí nést zodpovědnost," řekla se zjevným odkazem na současnou debatu ohledně přísnější regulace internetových firem, pokud jde o zveřejňování nelegálních textů.

Témata: April Benayoum