Otevírací doba: Jak mají obchody otevřeno před a mezi svátky?

Nákupy potravin, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. prosince 2020 13:35

Budou mít obchody o Vánocích otevřeno? Letos je tato otázka ještě zapeklitější než v letech předcházejících, protože fungování prodejen ovlivňují také opatření proti šíření koronaviru.

Prodejny nad 200 metrů čtverečních musejí být i za běžných okolností na vánoční svátky a Nový rok uzavřené, a to podle zákona o prodejní době v maloobchodě. Letos navíc do všeho ještě promlouvají opatření proti šíření koronaviru.

Bez ohledu na další vývoj situace zůstanou 24. prosince zavřené prodejny Penny a Lidl. V provozu bude řetězec Kaufland, a to do 11:45, stejně jako obchody Albert. Tesco bude otevřené do 11:00, tento den ale už nebude zajišťovat rozvoz on-line nákupů. Hypermarkety Globus budou otevřené do 11:30. Billa bude fungovat do 12:00.

Prodejny budou v běžné otevírací době fungovat mezi svátky. Na Silvestra se lidé do potravinářských řetězců dostanou nejdéle do 18:00, kdy se zavřou obchody Kaufland nebo Albert. O hodinu dříve ukončí provoz například Tesco či Billa.

Aktuálně platný čtvrtý stupeň pohotovosti systému PES zakazuje prodej v maloobchodech o státních svátcích. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že vláda, v případě že bude nouzový stav pokračovat, obchodníkům na Štědrý den umožní dopolední prodej.

Témata: Obchody