Zemřel Svatopluk Karásek (†78): Vondra prozradil, jak mu písničkář pomohl!

Alexandr Vondra na archivní fotografii.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. prosince 2020 11:30 | Aktualizováno: 21. prosince 2020 19:57

Odchod Svatopluka Karáska pochopitelně zasáhl řadu lidí, kteří měli tu čest se s ním během jeho života setkat. Patří k nim i známý politik Alexandr Vondra. Jakou vzpomínku zveřejnil na sociální síti?

Jak vás stars24.cz o víkendu informoval, v neděli ve věku 78 let zemřel písničkář, někdejší poslanec a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, který byl za totality perzekvován. Měl proto blízko k lidem z disentu. Jeden z nich, nynější europoslanec Alexandr Vondra na něj zavzpomínal.

„Sváťa Karásek… Měl jsem ho rád. Skromnej člověk s otevřenou náručí. Na nic si nehrál. Měl rád život. Kazatel, který nesoudil. Obr, který se nad druhé nepovyšoval,“ uvedl politik, který připomněl, jak mu písničkář pomohl ze švýcarského exilu.

Vondrovi totiž zařídil stipendium. „Rok 1989 jsem nemusel trávit v kotelně, ale pracovat v samizdatu a disentu. Byla to klíčová doba. Sváťo, díky. Díky za cestu, kterou jsi nám ukázal a vydláždil. ‚Say NO to the Devil‘. Řekni ďáblovi ne! O to tehdy šlo,“ napsal na facebooku.

„Teď jsem cestou do Edenu poslouchal Radiožurnál. Redaktor říkal, že Sváťa se stal obětí režimu. Asi to nemyslel zle. Mladej kluk, který je formován dnes módní společenskou viktimizaci. Já jen říkám: houby. Sváťa nebyl obětí. Byl vítězem. A za to odmítnutí Ďábla má nebe jisté,“ dodal Vondra.

Témata: Svatopluk Karásek Alexandr Vondra