Omezení od pátku: Diskuze kvůli obchodům! Blatný řekl, jak to bude

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. prosince 2020 8:15 | Aktualizováno: 17. prosince 2020 18:49

Budou smět Češi od pátku obchodů? Ministr zdravotnictví Jan Blatný musel vysvětlovat, jaká omezení mají lidé od zítra opravdu brát v potaz. Podle jednoho z nich by totiž měli nakupovat jen naprosto nezbytné věci. Obchody přitom mají zůstat otevřené prakticky všechny.

Velká debata se v tomto týdnu rozběhla v rámci chystaného zpřísnění restrikcí kvůli obchodům. Opět bude totiž v platnosti omezení volného pohybu mezi 5. a 23. hodinou. Co se týče nákupů, opatření výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata.

Mnozí si to tedy vykládají tak, že ačkoliv budou všechny obchody otevření, kupříkladu nákup oblečení by byl porušením nařízení. Za týden přitom bude Štědrý den, a tak právě v těchto dnech vrcholí nákupní horečka.

„Vláda žádné obchody nezakázala, na druhou stranu velmi jasně apeluje na to, abychom se s ostatními lidmi stýkali jen tehdy, pokud je to opravdu nutné,“ řekl k opatření ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle něj je opravdu žádoucí, aby lidé omezili pohyb i během dne. Není cílem vlády ani ministerstva v nařízení vyjmenovat všechna místa, kam člověk může v době mimořádného omezení volného pohybu chodit. Blatný tedy apeloval na veřejnost, aby trávila nakupováním jen nezbytně nutnou dobu.

Témata: Jan Blatný Obchody