Důchodová kalkulačka: Kde si můžete spočítat výši penze?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. prosince 2020 13:23

Se začátkem nového roku budou penze opět valorizovány. Na internetu je možné si kdykoliv spočítat výši důchodu. Slouží k tomu takzvaná kalkulačka. Jednu takovou nabízí přímo Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

ČSSZ připravila pro klienty online důchodovou kalkulačku pro orientační výpočet starobního důchodu. Najdete ji na ePortálu, automaticky načte údaje evidované na takzvaném důchodovém kontě.

Součástí obou kalkulaček je také možnost provedení výpočtu do budoucna, a to až na dobu pěti let od aktuálního data, kdy výpočet provádíte. Odhadovaná výše důchodu dle hodnot nastavených ČSSZ se zobrazí ve třech variantách (minimalistická, střední, optimistická).

Případně můžete výpočet do budoucna provést na základě vlastního odhadu vývoje průměrné měsíční mzdy zaměstnance v národním hospodářství.

Důchodové kalkulačky však není možné použít pro výpočet důchodů invalidních, vdovských, vdoveckých, sirotčích, ani tzv. dílčích starobních důchodů, kdy část doby pojištění byla získána v zahraničí.

Témata: důchody důchodci čssz