Příspěvek důchodcům: Hrozí vám, že ho obdržíte později než v prosinci?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. prosince 2020 12:28

Do Vánoc by naprostá většina tuzemských důchodců měla dostat pět tisíc korun na přilepšenou kvůli koronavirové pandemii. Některým lidem však může hrozit, že peníze během prosince neobdrží. Proč?

Již v těchto dnech a obecně vzato během prosince obdrží důchodci jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun, který jim slíbila vláda. Zákon o jeho výplatě následně prošel oběma parlamentními komorami i přes prezidenta republiky.

Česká správa sociálního zabezpečení ovšem na svých webových stránkách připouští, že existují případy, u kterých nemůže zaručit, že bude příspěvek vyplacen již během tohoto měsíce.

Třeba poživatelé důchodu, kterým dosud nebyla zařízena běžná lhůtová výplata, obdrží jednorázový příspěvek důchodci do jednoho měsíce po zařízení/obnově lhůtové výplaty. Týká se to rozpracovaných nových žádostí o přiznání důchodu, opětovných přiznání či obnovy výplaty.

Ke zdržení může dostat i v případě, že důchodce žije mimo Českou republiku. Jednorázový příspěvek takovému důchodci bude vyplácen i do ciziny, ale s ohledem na specifika těchto výplat nelze jednoznačně stanovit termín jeho výplaty.

Témata: důchodci důchody čssz