Zavřené obchody? Dnes už ne! Jak lidé tráví druhou adventní neděli?

Obchody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. prosince 2020 10:24 | Aktualizováno: 6. prosince 2020 17:34

Dnes je druhá adventní neděle, která předznamenává blížící se vánoční svátky. Na bronzovou neděli lidé zapalují už dvě ze čtyř svíček a v rodinách se naplno rozjíždějí přípravy na svátky. Advent by měl být dobou rozjímání a dobročinnosti.

Značná část lidí ale vyráží do obchodů nakoupit dárky, věnuje se předvánočnímu úklidu a pečení cukroví. Letošní předvánoční atmosféra je ovlivněna koronavirovou pandemií, kvůli které musí lidé dodržovat řadu opatření. Obchody jsou dnes na rozdíl od předchozího adventního víkendu už všechny otevřené.

Obchody se po šesti týdnech zákazu maloobchodního prodeje otevřely v Česku ve čtvrtek. Do té doby mohly být otevřeny například pouze potraviny, drogerie, lékárny, galanterie, květinářství nebo optiky, v neděli navíc musely mít zavřeno i tyto obchody. V prodejnách platí nyní limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka.

Lidé musejí dodržovat dvoumetrové odstupy v obchodech i ve frontách. V obchodních centrech fungují jídelní zóny v omezeném režimu, dětské koutky jsou nadále zavřené. Obchodníci očekávají tento víkend růst návštěvnosti, nákupní horečka se každoročně s blížícími svátky stupňuje.

Témata: Obchody advent