Stav bodového konta řidiče snadno zjistí další miliony Čechů!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. prosince 2020 21:31

Přístup do Portálu občana, díky nemuž je možné zjistit například výpis z bodového hodnocení řidiče, mají od tohoto týdne snadnější další stovky tisíc českých občanů. Co k tomu pomohlo?

Už nějaký čas je možné získat kdykoliv informaci o aktuálním stavu bodového hodnocení řidiče. Nově to budou mít jednodušší další miliony Čechů. Ministerstvo vnitra udělilo další akreditaci pro správu systému elektronické identifikace, tentokrát České spořitelně.

Díky využití tzv. bankovní identity získají klienti bank přístup nejen do Portálu občana, ale i k dalším úřadům, se kterými je portál propojený. Portál občana mohou lidé využít ke kontaktu s úřady, ministerstvo vnitra ho spustilo v polovině roku 2018.

Mimo jiné umožňuje podání daňového přiznání, generování výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo právě z bodového hodnocení řidiče. Při spuštění portál nabízel 35 služeb, nyní jich má podle ministerstva 130. Je propojený s portály dalších úřadů včetně těch obecních.

"Počet lidí, kteří získají jednoduchý přístup k elektronickým službám státu, vzroste ze dne na den o 1,7 milionu. Další důkaz o důležitosti projektu bankovní identity není potřeba," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Témata: doprava řidiči Česká spořitelna