Důchody: Maláčová nabízí řešení, reformu zveřejní v prosinci!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. listopadu 2020 11:55 | Aktualizováno: 30. listopadu 2020 11:58

Do dalších parlamentních voleb nezbývá ani rok, přesto ministerstvo práce ještě přichází s velkou reformou penzí. Jana Maláčová (ČSSD) má v prosinici nabídnout řešení, zveřejní návrh zákona.

V souvislosti se seniory se v těchto dnech neřeší jen jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v tomto týdnu uvedla, že resort v prosinci zveřejní návrh zákona s reformou penzí, kterou kabinet Andreje Babiše (ANO) slíbil na začátku svého fungování.

„V průběhu měsíce prosince tak, jak jsme přislíbili, vyšleme do meziresortního připomínkového řízení paragrafové znění důchodové reformy,“ řekla Maláčová. V koalici návrh zatím předjednaný nemá.

Návrh by měl vycházet z takzvané technické varianty změn penzí s rozdělením nynějšího systému na dva pilíře. Peníze na reformní změny by Česko mohlo získat z fondu obnovy z EU.

Podle expertů i některých politiků je důchodová soustava v nynější podobě kvůli stárnutí populace neudržitelná a propadne se do deficitů. Ty by mohly dosahovat několika procent hrubého domácího produktu, tedy stovek miliard korun. Už nyní do penzí putuje asi 30 procent státních výdajů.

Témata: důchody Jana Maláčová (ČSSD) důchodci důchodová reforma