17. listopad: Obchody jsou otevřené! Od středy bude platit kritizované opatření

Obchody

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. listopadu 2020 9:22 | Aktualizováno: 17. listopadu 2020 12:12

Nezoufejte, pokud jste si v pondělí nestihli nakoupit. Obchody, které to podle současných opatření mohou udělat, budou otevřené. Již od zítra ale v prodejnách začne platit kritizované opatření.

17. listopad neboli Den boje za svobodu a demokracii patří mezi ty státní svátky, kdy mohou být obchody otevřeny. V prodejnách potravin se však očekává velký nápor zákazníků z úplně jiných důvodů.

Vláda totiž v pondělí oznámila, že od středy bude v obchodech, které nyní mohou být otevřené, platit omezení počtu lidí na plochu. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. Vymezená plocha se týká zákazníků, nepočítá se do ní personál. Nařízení je součástí nového protipandemického systému (PES).

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Obchody, které mají výjimku z vládních opatření proti šíření koronaviru, budou na svátek 17. listopadu otevřené v běžné provozní době. Lidé si tak budou moci koupit potraviny, květiny či drogistické zboží.

Témata: Obchody 17. listopad 1989