Senát a důchodci těšící se na rouškovné? Den D je tady!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. listopadu 2020 11:23

Téměř tři miliony lidí se těší na vládou slíbený jednorázový příspěvek 5000 korun, ještě ale nemají nic jistého. Zákon o tzv. rouškovném má právě dnes řešit Senát.

Celý týden upozorňujeme na to, že se blíží další důležité rozhodnutí ve věci tzv. rouškovného neboli jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun pro všechny důchodce. Senát jej může buď posvětit, nebo poslat zpátky poslancům.

Den D je tu právě dnes, kdyby se horní parlamentní komora měla zákonu o příspěvku věnovat. Podle představ vlády by penzisté měli peníze obdržet do konce letošního roku, což však mohou senátoři zkomplikovat, pokud by předlohu vrátili Sněmovně.

Tam příspěvek prosadili provládní poslanci. Obdržet by jej mělo zhruba 2,89 milionu lidí, mezi něž by bylo rozděleno zhruba 15 miliard korun. Z řad opozice, která má v Senátu převahu, ale zněla slova o uplácení voličů.

V jednaosmdesátičlenném Senátu však mají vládní subjekty ANO a ČSSD pouhých devět zástupců. Senátní sociální výbor navíc příspěvek nepodpořil ani neodmítl.

Témata: důchody důchodci Senát ČR