Dostanou důchodci 5000 korun? Populismus, tvrdí bývalý ministr financí!

Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. listopadu 2020 15:35

Vláda Andreje Babiše (ANO) by ráda dala důchodcům 5000 korun navíc k jejich penzím. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pro to pochopení nemá. Podle něj jde o populismus.

Téměř tři miliony lidí mají obdržet jednorázový pětitisícový příspěvek, nárok na něj náleží starobní důchodcům i lidem s invalidní či pozůstalostní penzí. Návrh prošel Sněmovnou, ale čeká se na rozhodnutí Senátu.

Horní komora bude projednávat navrhované poskytnutí příspěvku bez stanoviska svého sociálního výboru. Ten hlasoval jen o návrhu k podpoře vládní předlohy, který ale nepřijal. To potěšilo Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Sociální výbor Senátu neschválil tzv. ‚rouškovné‘. Je posilující vědět, že alespoň v Senátu rozlišují mezi odpovědnou sociální politikou a populistickým nakupováním hlasů,“ uvedl bývalý ministr financí na twitteru.

Senát se dnes sešel k první schůzi v povolebním složení a tzv. rouškovné by mělo být na jejím programu. Opozice má v horní komoře převahu, a tak je možné, že předlohu vrátí do Poslanecké sněmovny, která by musela hlasovat znovu.

Témata: Miroslav Kalousek důchody důchodci