Změna vyplácení důchodů: Od čtvrtka platí nové pravidlo!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. listopadu 2020 14:14 | Aktualizováno: 7. listopadu 2020 22:35

Koronavirová epidemie a nouzový stav samozřejmě ovlivňují také vyplácení důchodů. Od čtvrtka platí nové pravidlo, podle kterého se pro něj senioři nemusí na poštu dostavit osobně.

Česká správa sociálního zabezpečení v tomto týdnu přišla s důležitou informací. Po dobu trvání nouzového stavu bude opět možná výplata důchodů za využití plné moci jako opatření proti šíření koronaviru.

Osoby staršího věku a osoby s oslabenou imunitou měly možnost účinně požádat o převzetí důchodu své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby. K vyjádření tohoto projevu vůle slouží formulář, který musí být vlastnoručně podepsán poživatelem důchodu i zmocněncem.

Plná moc je určena pouze k převzetí splátky důchodu, Česká pošta při jejím předložení ověří podle občanského průkazu totožnost zmocněnce za využití údajů uvedených na formuláři.

Plná moc platí jednorázově pro konkrétní splátku a po vyplacení důchodu zmocnitele se stává součástí archivované části výplatního dokladu. Pošta umožnila výplaty důchodů na podkladě správně vyplněné plné moci od 5. 11. 2020.

Témata: důchody čssz důchodci Česká pošta