Jednorázový příspěvek 5000: Důchodci mají hluboko do kapsy, tvrdí Maláčová!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

31. října 2020 11:33 | Aktualizováno: 1. listopadu 2020 13:08

Senioři podle všeho dostanou pětitisícový příspěvek k důchodům, které běžně dostávají. Návrh vládního kabinetu včera schválili poslanci. Jak vysvětluje tento krok ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)?

Všichni důchodci zřejmě dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun. Sněmovna v pátek vládní návrh schválila, ten nyní zamíří k posouzení do horní komory. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Sněmovna k předloze připojila jediný z desítky opozičních pozměňovacích návrhů. Piráti navzdory nesouhlasu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) prosadili, aby pravidelná valorizace důchodů byla vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze.

Přesto sociálnědemokratická ministryně ze schválení příspěvku měla radost. Nezapomněla přitom zmínit, že vláda podle jejího názoru pomohla i jiným skupinám obyvatelstva.

"Během koronakrize už jsme plošně pomohli rodinám s dětmi, zaměstnancům, firmám, nebo OSVČ. Nyní konečně podpoříme i ty, kteří mají dlouhodobě hluboko do kapsy," uvedla na twitteru. 

Témata: důchody peníze Jana Maláčová (ČSSD)