Zemřel Břetislav Enge (†70): Jeho syn to dotáhl do Formule 1!

Břetislav Enge

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. září 2020 10:03

Ve věku 70 let zemřel úspěšný motoristický závodník Břetislav Enge, jehož syn Tomáš to na krátký čas dotáhl až do Formule 1. Také jeho otec však dosáhl velkých úspěchů.

Včera dorazila prostřednictvím webu ewrc.cz smutná zpráva ze světa motorů. Zemřel Břetislav Enge (†70), jehož syn Tomáš je dodnes jediným Čechem, který závodil ve slavné Formuli 1, a to ve třech závodech v roce 2001 za tým Prost.

Ovšem i jeho otec si na čtyřech kolech vedl velice dobře, o čemž svědčí fakt, že je držitelem tří Zlatých volantů, které se udělují nejúspěšnějším automobilovým závodníkům uplynulé sezóny.

Břetislav Enge byl úspěšný především na okruzích, když v 70. a 80. letech startoval v mistrovství Evropy cestovních vozů, kde se v roce 1981 radoval se Škodou z vítězství v kategorii týmů. Později se stal továrním jezdcem BMW.

Věnoval se rovněž závodům do vrchu, v roce 1994 získal titul vicemistra Evropy. Před asi šesti lety se k závodění vrátil, konkrétně si troufl na rallye. S dcerou Lucií v roli spolujezdce dvakrát ovládli Rallye Bohemia v kategorii historických vozů.

Témata: Břetislav Enge úmrtí