Zemřel Václav Šorel (†83): Tvořil vystřihovánky pro „ábíčko“!

Václav Šorel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. září 2020 10:22

Generace čtenářů populárního „ábíčka“ zastihla o víkendu smutná zpráva. Ve věku 83 let zemřel autor legendárních vystřihovánek Václav Šorel, který byl také úspěšným scénáristou a spisovatelem.

Snad každý Čech někdy držel v ruce legendární abíčko, pro které vyráběl vystřihovánky Václav Šorel (†83). O víkendu bohužel přišla smutná zpráva. Jejich tvůrce po několikaměsíčních zdravotních problémech zemřel.

Podle informací webu novinky.cz měl kladenský rodák zdravotní potíže již od začátku letošního roku, v lednu jej totiž postihla mozková příhoda, po které zůstal upoután na lůžko. Fanoušci ale uspořádali sbírku na rehabilitaci, díky níž se vybralo 700 tisíc korun.

Šorel byl již přes 20 let v důchodu, do kterého odešel v roce 1999, autorské činnosti se ale věnoval i nadále. V dětském časopise ABC byl zástupcem šéfredaktora, kromě vystřihovánek se však proslavil i jako spisovatel a scénárista.

Mimo jiné se stal držitelem Ceny Syndikátu novinářů za dvoudílnou encyklopedii českého a slovenského letectví a Ceny Prahy 18 za kulturní činnost. Obdržel také poděkování Parlamentu České republiky za přínos letectví.

Témata: Václav Šorel úmrtí