Jiří Menzel (†82) očima Slováků: Slova o boji s komunistickými cenzory!

Jiří Menzel v divadle. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. září 2020 21:35

Český velikán, patřil k největším postavám československého filmového zázraku 60. let, napsal dnes slovenský tisk o filmovém tvůrci Jiřím Menzelovi. Informaci o jeho úmrtí většina deníků na Slovensku otiskla na svých titulních stránkách.

"Režisér a herec Jiří Menzel bude vždy patřit mezi české velikány. Jeho jméno poznal celý svět v roce 1966, kdy získal Oscara za film Ostře sledované vlaky," připomněl nejčtenější slovenský list Nový čas.

Podle listu Pravda byl Menzel o trochu mladší než představitelé slavní československé nové vlny, byl ovšem spíše sólový hráč. "Odvážný i plachý. Svět opustil báječný Jiří Menzel," poznamenal deník.

"Český režisér Jiří Menzel uměl být drzý, politicky ovšem nebyl příliš radikální. Ze žonglování s komunistickou cenzurou však vyšel se ctí," napsal list Sme. Doplnil, že Menzel vyrůstal při generaci československé nové vlny a patřil k československému filmovému zázraku.

"Do hospody nechodil, na nesmyslné vysedávání neměl trpělivost a nevěřil, že by tam mohl natrefit na nějakou inspiraci. Stokrát raději zůstal doma. A přeci si Jiří Menzel na hospodských historkách postavil svou kariéru," míní Sme.

Témata: Jiří Menzel