Houbařská sezóna začíná! Rostou ale vůbec?

Houby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. září 2020 19:56

Houbařům začínají žně! Oblíbenou pochoutku lze sice sbírat i v průběhu léta, až s příchodem podzimu se ale objevuje více hub. Jak to však vypadá letos?

"V průběhu července to s houbami nejprve vypadalo vcelku dobře. Mimo tradiční letní spektrum hřibovitých hub byly k vidění nějaké ty lišky, pečárky, muchomůrky, holubinky a ryzce, z nichž pak hojněji rostly oblíbené „syrovinky“. Ze zajímavostí se na více místech objevily stročkovec kyjovitý, květnatec Archerův a u nás zřídkavě se se vyskytující mnohokrčka dírkovaná," píše na webu Česká mykologická společnost.

Pak se ale situace zhoršila. Houbařská sezona se nevyvíjela tak dobře, jak odborníci předpokládali. I přes teplé a deštivé léto rostly houby málo, což může být způsobeno suchým začátkem roku.

Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v dalších týdnech už houby rostly méně. 

Jak se bude houbařská sezona vyvíjet v srpnu a na podzim nelze zatím určit. Přesto by sběratelé neměli ztrácet naději. "Září je za dveřmi a s ním i hlavní houbařská sezóna, kdy se do lesa na houby vypravují i ti, kteří jindy nehoubaří. Tak ať se daří i jim…" píše se na webu společnosti.

Témata: Houby