Důchody a ještě 5 tisíc k tomu? Padlo další zásadní rozhodnutí!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

3. září 2020 13:41 | Aktualizováno: 3. září 2020 22:02

Již několik týdnů se mluví o tom, že senioři možná dostanou k důchodům ještě jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun. Ze strany vlády již zásadní rozhodnutí padlo, ačkoliv se setkalo i s kritikou.

Jedním z velkých politických témat posledních dnů a týdnů je jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 5000 korun, který včera odsouhlasila vláda. Dostat ho mají necelé 3 miliony lidí a státní kasu to přijde na asi 14 a půl miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na twitteru reagovala na častou kritiku, že jde o předvolební úplatek. „5000 korun k důchodům, které jsme právě odklepli na vládě, není žádná předvolební hurá akce, ale obyčejná mezigenerační solidarita. Všichni jednou zestárneme,“ uvedla.

Maláčová se ve středu večer střetla ve vysílání České televize s Miroslavem Kalouskem, který mluvil o odpustcích. „Vláda si chce koupit důchodce za to, že není schopna chránit ohrožené skupiny proti nákaze,“ řekl bývalý ministr financí a člen TOP 09. Za smysluplné by považoval, kdyby vláda sehnala seniorům kvalitní antivirové roušky.

„Já osobně to dělám z důvodu, že neustále musím vysvětlovat lidem, kteří celý život pracovali, celý život poctivě odváděli, že mají důchody, ze kterých se nedá vyžít,“ vysvětlila svůj postoj k příspěvku ministryně.

Témata: důchody důchodci Jana Maláčová (ČSSD) Miroslav Kalousek