Valorizace důchodů 2021: Tento návrh navýšení zaznívá opakovaně!

Důchdoci, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

23. srpna 2020 14:30 | Aktualizováno: 24. srpna 2020 20:37

Jak to bude s důchody v příštím roce? O probíhajícím víkendu z úst vládních představitelů opakovaně zaznívá jeden konkrétní návrh, který má tak nejspíš velkou šanci na úspěch. O kolik by si senioři polepšili?

Vyplacení jednorázového bonusu připustil v sobotním rozhovoru pro deník Právo český premiér. „Důchodci také měli stres, prožívali těžkou životní situaci, tak jsme došli k názoru, že by si i oni zasloužili nějaký jednorázový příspěvek,“ řekl Andrej Babiš (ANO) s tím, že by mělo jít o 5 nebo 6 tisíc korun.

Stejného dne přišla s prakticky totožným návrhem ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Členka vládního kabinetu uvedla, že jednorázový mimořádný důchodový bonus ve výši 6000 korun označovaný jí jako rouškovné by se mohl vyplatit ještě letos před Vánocemi.

V dnešních Otázkách Václava Moravce Maláčová prozradila, že by příspěvek mohl mít i podobu každoměsíčního příspěvku 500 korun vypláceného po dobu dvanácti měsíců.

Podle ministra průmyslu a obchodu, ministra dopravy a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je návrh pěti- až šestitisícového příspěvku pro důchodce v rozpočtu na letošní rok „ustojitelný“. V neděli to řekl v pořadu Partie. 

Témata: důchodci důchody Andrej Babiš Jana Maláčová (ČSSD)