Nohu z plynu! Policie v pátek pořádá Speed Marathon, řidičům změří rychlost!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. srpna 2020 14:12

Již zítra se po celém Česku uskuteční dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon. Policisté budou na zhruba 900 místech měřit řidičům rychlost. Ta je jednou z velmi častých příčin dopravních nehod, z nichž některé končí tragicky.

Letní prázdniny bývají na tuzemských silnicích a dálnicích jedním z nejkritičtějších období v roce. I proto se nejspíš Policie ČR rozhodla uspořádat dopravně bezpečnostní akci s názvem Speed Marathon. Na programu je v pátek 14. srpna.

Speed Marathon je zaměřen na dodržování stanovených rychlostních limitů v obcích i mimo ně. Rychlost patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod zaviněných řidiči. Z údajů policie vyplývá, že sehrála roli při 15,4 % celkového počtu nehod během prvních sedmi měsíců letošního roku. Při těchto nehodách přitom zahynulo celkem 103 lidí.

Seznam míst, kde se bude měřit!

Místa, kde budou po celý pátek měřit rychlost, určili policisté mimo jiné na základě dopravně bezpečnostních analýz. „Nebyli to ale jen policisté, kteří vybírali místa, kde se bude provádět měření. Široká veřejnost měla možnost navrhnout místa, která považuje za riziková, a to prostřednictvím webového portálu,“ uvedla na webu policejní mluvčí Hana Rubášová.

Cílem takových akcí je podle policie snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti a plynulosti na pozemních komunikacích, nikoliv odhalení co největšího možného množství přestupků. Řidiče chce upozornit na rizika, která s sebou nese rychlá jízda.

Témata: Policie ČR Policejní radary antiradary doprava