Houby rostou, ale pozor! Nad tímto zůstává rozum stát!

Houby

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. srpna 2020 14:51

Houbařům dělá v posledních dnech počasí radost. Nejprve panovaly tropické teploty, v pondělí pak konečně zapršelo. V lese je však třeba dávat dobrý pozor, což dokumentují některé příběhy z nedávné doby.

Po teplém víkendu včera díky bouřkám vydatně zapršelo, což je pro české občany dobré znamení. Kromě toho, že jsme chataři a chalupáři, jsme totiž také národem houbařů. Vždyť z hub jde navíc uvařit tolik chutných jídel.

Je však nutná obezřetnost, protože zdaleka ne každá houba, kterou v lese najdete, je jedlá. Zdravotníci přitom potvrzují, že se stále častěji setkávají s případy, nad kterými zůstává rozum stát. Po snězení jedovaté houby přitom riskujete těžké poškození jater.

„Mnohdy žasneme, co vše dokážou houbaři sníst. Setkali jsme se i s počínáním, kdy lidé sbírali houby stylem ‚sním, co v lese najdu‘. Přirovnání k ruské ruletě je zde na místě,“ řekl webu denik.cz jesenický primář interny Miroslav Zapletal.

Podle jeho slov jde ale o výjimečné případy, běžně se setkávají spíš s lidmi, kteří se prostě spletli. „Příčinou záměny ale přece jenom bývá nepozornost a lehkovážnost při sběru,“ dodal lékař.

Témata: Houby houbařstí