Zemřel Jiří Mach (†78): Litomyšl oplakává smrt boháče a zdejšího patriota!

Jiří Mach

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. července 2020 9:55

Ve věku 78 let zemřel v tomto týdnu podnikatel a litomyšlský patriot Jiří Mach. Během posledních třiceti let vybudoval veleúspěšnou drůbežářskou firmu a ve městě si získal velkou popularitu i díky své mecenášské činnosti.

Jiří Mach zemřel ve středu 15. července, o jeho úmrtí informovali pořadatelé známého festivalu Smetanova Litomyšl, jehož příznivcem a podporovatelem byl.

„Člověk se svérázným vystupováním, ale se zlatým srdcem. Bude nám jej připomínat řada uměleckých děl v Litomyšli, každé poledne pak ‚jeho‘ zvon, znějící z věže piaristického kostela. Čest jeho památce!“ vzkázali organizátoři festivalu.

Mach v roce 1992 založil drůbežářskou firmu zabývající se výrobou jednodenních brojlerových kuřat. Podle webových stránek společnost disponuje největší a nejmodernějším komplexem líhní v České a Slovenské republice.

Podnik prošel za více než čtvrtstoletí existence velkým rozvojem, kapacita líhní se za tu dobu několikanásobně zvýšila. V Česku se firma podílí na trhu s jednodenními brojlerovými kuřaty přibližně 30 %, na Slovensku má dominantní postavení s více než 62 %.

Témata: Jiří Mach úmrtí