Říká se, že jídlo z rychlého občerstvení se ani za několik týdnů prakticky nezkazí. Molekulární biolog Petr Ryšávka ale má jeden hamburger už pět let. A i když čekal, že brzy shnije, opak je pravdou.

"Zajímalo mě, co se děje s tou fast foodovou stravou a hamburger je reprezentativní vzorek. Vozil jsem ho v autě a myslel, že ho za měsíc vyhodím. Čekal jsem, že shnije," řekl Českému rozhlasu.

Podle něj ale zůstal takový, jaký je. "Když to nežerou ty divoké plísně a bakterie kolem nás, tak ta naše ušlechtilá mikroflóra s tím bude mít problém," varuje expert.

Připouští však, že jednou za čas si dát hamburger není pro tělo katastrofa. Bakterie ve střevech to zvládnou.

"Ale jestli se stane pravidelnou součástí našeho jídelníčku, jsme na úspěšné cestě ke konci," obává se odborník.

Témata:

Jídlo, potraviny, mikrovlnka | stars24.cz

Vstoupit do diskuse